Uppdaterad 2020-12-07

  • 1

    Omgivningar

Mr. Kolmården


Artikel i Folkbladets sommarbilaga 2004

Han fick en galen idé: djurpark i Kolmården

Han är galen. Det sa folk när Ulf Svensson ville bygga en djurpark mitt inne i de djupa Kolmårdsskogarna. Och syföreningen i Jönåker stickade sockor till de stackars tigrarna som skulle frysa om tassarna.

Men redan på invigningsdagen den 25 maj 1965 var djurparken en succé. Drygt 50 000 besökare trängdes för att komma in.

Problem är förtäckta lösningar. Det är Ulf Svenssons valspråk. Förmodligen krävs det ett sådant valspråk för att ro i land ett 14-miljonersprojekt som ytterst få tror på. Speciellt när det inte ens finns tio öre i startkapital.

1962 var Kolmården en egen kommun. En kommun i kris, som minskade mer för varje år som gick. Det fanns inga pengar och ungdomarna flyttade till Linköping, Norrköping och Nyköping. Ingen ville bo kvar.

- "Ni måste anställa någon som utvecklar kommunen", sa Ulf Svensson när han besökte ett konfirmandläger i Kvarsebo. Då var Ulf Svensson scoutkonsulent i Norrköping. "Bra ide", tyckte prästen och vidarebefordrade Ulf Svenssons tankar till kommunledningen. Varpå Ulf Svensson blev erbjuden jobbet under ett år. Han började den 1 februari 1962.

Den 1 maj 1962 gick Ulf Svensson till kommunfullmäktiges ordförande Erik Svensson. Och resten får väl kallas historia.

- Jag frågade om vi inte skulle bygga ett friluftsområde med djurpark, berättar Ulf Svensson när han bjuder på kaffe och bullar från frälsningsarmén på sin altan, där utsikten över Bråviken är bedövande vacker.

Erik Svensson tyckte det var ett bra förslag, men kommunen hade inga pengar. Många skakade på huvudet, men Ulf Svensson fick i alla fall 5 000 kronor för att göra en utredning. Han började med att skriva brev till alla djurparker i Sverige.

- Bara Borås svarade och de skrev "starta ingen djurpark, det kostar bara pengar".Ulf Svensson bild
Mr. Kolmården.

Ulf Svensson lämnade Kolmårdens djurpark 1988 för att bli framtidskonsulent. Kommunen sålde djurparken 1997.
- Jag tycker de nya ägarna gör ett bra jobb. Parken är på väg tillbaka. Själv hade jag kanske inte satsat på Bamse, men det är naturligtvis ett sätt att lösa finansieringen. Det är ungefär som när vi började sälja souvenirer. Vi skulle bara ha kvalitet, inga plastdjur och skit. Men verkligheten kommer ikapp.


Tigersockor

I fullmäktige blev det ett herrans liv om förslaget. Och folk skrev insändare. Djuren skulle frysa ihjäl, trodde man. Därav de stickade tigersockorna.

Trots motstånd fick Ulf Svensson pengar till en fortsatt utredning. Men sedan var det stopp. Det fanns inte mer pengar. Den första kostnadsberäkningen stannade på 6,5 miljoner. Ulf Svensson arbetade vidare. Han fick kommunen att köpa gårdarna runt den planerade platsen för djurparken billigt. Sedan åkte han till BP.
- Jag berättade att vi behövde en bensinmack i anslutning till parkeringen och erbjöd BP att få köpa 3 000 kvadratmeter mark mot att de lånade oss en miljon med fyra procents ränta i 20 år, de första fem åren ränte- och amorteringsfritt.
BP sa ja.
- Och vi hade vår första miljon.

När Ulf Svensson berättar om alla turer och bakslag förstår man att det där valspråket inte bara är tomt snack.


Sträng sa nej

Han var bland annat uppe hos dåvarande finansminister Gunnar Sträng;
- Jag pratade och pratade. Sträng klappade mig på axeln och sa "det är bara två fel, du är tio år före i tiden och du kommer aldrig att kunna skaffa pengarna". Det sporrade mig att fortsätta, även om vi inte fick någon hjälp från finansdepartementet.

Till slut hade Ulf Svensson fått ihop 5 miljoner till djurparken. Han fick bland annat en byggmästare från Stockholm att bygga djurparken och vänta med betalningen mot att han fick bygga bostäder på Uttersberg. Kommunen fick både djurparken och 375 nya bostäder byggda, plus gator, gatubelysning, vatten och avlopp utan ett öre i kostnad.

Den 31 augusti 1964 tog landshövding Per Eckerberg, som hela tiden trott på iden, det första spadtaget. Slutnotan för djurparken hamnade på 14,5 miljoner.
- Det var för att jag varje gång jag var ute i parken sa "det här blir alldeles för litet, bygg större. Och det var tur för Kolmården har varit en föregångare när det gäller yta och utrymme för djuren att röra sig på;


50 000 i kö

Tidsschemat höll och på morgonen den 25 maj ringlade sig köerna långa utanför grindarna. Då var ingången där forskningsstationen nu ligger.
- Vi tog luven av alla stockholmare genom att börja med en lång, brant uppförsbacke. De hade alltid så bråttom, men där var de tvungna att sakta ner.

Vid invigningen klippte landshövdingen blågula band som hängde på bergsgetterna.
- Ingen trodde att det skulle komma några besökare, men det var kö bortom Getå. Poliserna kom till mig och var förtvivlade.

Inträdet kostade 4,50 för vuxna. För barn upp till 15 år var det gratis.
- Folk sa "ta fem kronor jämt så vi kommer in någon gång" .Som tur var började det regna vid två-tiden på eftermiddagen så det lugnade ner sig något.

Besökarna visste inte hur nära det varit att djurparken fått öppna utan några djur.
- Vi skulle hämta djuren i Köpenhamn. Då ringde ett veterinärråd och sa "i övermorgon stänger vi gränsen, det har utbrutit mul- och klövsjuka i Danmark". Vi åkte ner direkt med fyra lastbilar och hämtade 210 djur, allt från zebror och antiloper till tigrar. Vår enda chans var att hinna med elvafärjan tillbaka, sedan skulle gränsen stängas och vi skulle få vänta sex månader: Då fick vi motorstopp.

Ulf Svensson väckte en bonde som kunde bogsera lastbilen ombord på färjan med sin traktor. Och invigningen var räddad.


Många trodde inte på idén

1969 var De!finariet klart och 1972 invigdes Safari-parken. Ulf Svensson var VD för djurparken och så småningom koncernchef. Han lämnade Kolmårdens djurpark 1988 för att bli konsult. 1997 sålde kommunen djurparken, som numera drivs i privat regi.

I dag är det inte många som vill kännas vid att de inte trodde på Ulf Svenssons idé från början.
- Man går alltid igenom tre faser när man vill starta något nytt. Det är förlöjligandefasen, motståndsfasen och slutligen accepterandefasen, då alla tidigare belackare säger "var det inte det vi sa, vi var med från början".